Zahrádkář Jerome

Začínám řezat. Nejdřív staré stromy. (28.2.2016)

hrach

Starý strom jsem přerouboval před dvaceti a později ještě jednou před devíti lety.

Goldstar je neskutečně dobré jabko, pochopitelně, pokud vyroste za dobrých podmínek. Před devíti lety jsem jím přerouboval vršek velkého vysokokmene, na němž jsem měl do té doby Rubín (na něj přeroubováno před 20 lety). Na několika spodních větvích jsem Rubín nechal, na jiných mám Orion (v mých podmínkách ale není moc dobrý, dám ho pryč), Rubinolu (ta je dobrá), letní Julii (je fajn, hlavně brzo, koncem července) a nechal jsem i větev původního Panenského. Strom jsem tehdy při přeroubování hodně zmladil a je vitální dodnes, loni dal pět beden pěkných jablek.

Řezat začínám staré stromy ještě dříve, než začne proudit míza, aby nepřišla nazmar v odstřižených větvích. Staré stromy totiž potřebují v růstu většinou podpořit. Což zpravidla neplatí u stromů mladších, zejména, pokud rostou příliš bujně. Mladší stromek potom bují, bují, produkuje dřevo a nasazovat květy se mu moc nechce. Takový řežu později, třeba až v dubnu. Pozdější řez takový stromek totiž oslabí, vyděsí a on se začne o sebe bát a začne tvořit květní pupeny, aby se rozmnožil. A mám ho, kde jsem chtěl...

Nově narostlé přeroubované větve se během let ohnuly dolů (pomáhám jim v tom řezem a vyvazováním). Kdybych je nechal růst vzhůru, vršky stromu by se jen těžko ošetřovaly a sklízely. Možná bude někdo překvapen, jak málo větví jsem v koruně nechal. Ale má to své důvody. Strom nasadil dost květných pupenů, takže bylo nutno je proředit (nestojím o ohromný počet malých nedobrých jablek, raději méně, ale kvalitních - a to ještě budu po červnovém propadu probírat). Řidší koruna znamená horší podmínky pro choroby a škůdce. A může do ní lépe slunce a to mají jabka ráda. Kliknutím obrázek zvětšíte.








Hosting Blueboard.cz