Zahrádkář Jerome

Probírka jablek je dobrá věc (15.6.2015)

hrach

...a po probírce.

hrach

Angold před probírkou...

hrach

I když bylo největší, muselo pryč.

hrach

Tři najednou je moc...

Někdy zdobí větve jabloní začátkem června jen listí, jindy přijde rok, kdy strom přeplodí a větve jsou plůdky obsypány. Některým plůdkům zežloutne stopka a opadnou samy, říkává se tomu červnový propad. Červnový propad plůdků ale někdy nemusí stačit a je vhodné zasáhnout - udělat i ruční probírku.
Na obrázcích, které jsem pořídil v minulých dnech je vidět, jak to dělám. Pokud jsou jablka tři, nahloučená těsně na sebe, to prostřední vytrhnu nebo vystřihnu malými zahradnickými nůžkami - ale vždy tak, aby na stromě z utrženého jablka zůstala stopka! To proto, aby zbylá jablíčka nevysychala a nenarušil se tím jejich růst. Pokud je ovšem nějaké ze skupinky jablek horší kvality, třeba poškozené škůdcem, dám mu přednost před prostředním. Jinou možností je ustřihnout obě krajní a jen prostřední nechat, zejména, pokud je na větvi kolem jablek opravdu hodně.
A proč to všechno dělat? Důvod je nasnadě - když ponechám méně jablek, budou větší a kvalitnější. Navíc v místě dotyku jablek se častěji do plodu zahryzne housenka obaleče jablečného a dost často stihne poškodit obě jablíčka v místě dotyku.
Množství plůdků na stromě záleží na odrůdě, některá prostě rodí víc. Hodně rodí starší Šampion nebo novější Rozela. Některé odrůdy jabloní rády "střídají" - tedy rodí v jednom roce hodně a v dalším málo. Probírkou mohu tuto vlastnost ovlivnit a rozložit plodnost pravidelněji. Jak probírám, záleží i na délce stopky. Již zmíněná Rozela plodí hodně a na krátké stopce, takže když plůdky neproberu, tvoří místy na větvích celé hrozny malých jablek nevalné kvality. Jsou na sebe namačkána, že na podzim skoro nejdou otrhat. Navíc se vytlačují a padají sama ještě před dozráním. V případě této odrůdy je probírka velmi užitečná. Oproti tomu odrůda Rubín má jablka na krásných dlouhých stopkách. Tady už teorie o prostředním jablku takový smysl nedává. Jednoduše ponecháme to nejhezčí jablko. Nebo dvě, i tři - podle celkové násady na dané větvi. Na dlouhé stopce se nevytlačí. Obecně řečeno - mezi jednotlivými jablky by měla být mezera asi 15 - 20 cm (tak si lze vytvořit představu o množství jablek na větvi).
A jeden postřeh nakonec - pozor na odhozená probraná jablíčka na zemi - dá se po nich uklouznout. Jeden by tomu ani nevěřil...kdyby to nezažil.







Hosting Blueboard.cz