Zahrádkář Jerome

Sloupcovité jabloně po dvou letech od výsadby. Nečekaně dobrá úroda. (27.10.2015)

hrach

Bez probírky plůdků v červnu se urodí spousta malých jablek nevalné chuti a kvality

hrach

Červená Slendera, žluté Goldlane.

hrach

Slendera

hrach

Goldlane

O sloupcovitých jabloních jsem již psal zde. Vysadil jsem je v dubnu roku 2013, po roce se urodilo několik prvních jablek. Skutečně, co se týče chuti, nebylo jim co vytknout. Letos překvapily navíc svou úrodností a kvalitou plodů, jak vidíte na třech obrázcích. Odrůda Slendera dala téměř 5 kg plodů, Goldlane asi 3 kg z jednoho stromku. Pokud si zakousnu čerstvě utržené jablko, není chuť nijak oslnivá. To na Rubinole, Rajce či Rozele si pochutnám víc a rovnou ze stromu. Ale pokud u Slendery či Goldlane počkáme pár týdnů na konzumní zralost, budeme překvapeni, jak jsem zjistil loni, velmi dobrou chutí.

Sloupcovitým jablůňkám jsem ovšem udělal v červnu důkladnou probírku plůdků, bez ní by to dopadlo asi jako na čtvrtém obrázku - mnoho plodů, ale malých, celkem vzato na nic. Stromky mám na podnožích M26, jsou hnojené na podzim a mulčované trávou po celý rok. A během suchého léta pravidelně zalévané. Předpokládám, že bez této péče by jablka nebyla tak pěkná.

Na konci srpna jsem se byl podívat na výzkumném pozemku ČZU v Tróji a dověděl se nové poznatky o řezu sloupcovitých jabloní, zapracuji je do kompletního popisu o řezu sloupcovitých jabloní zde. Ve stručnosti - postranní výhony, pokud jsou krátké (10 - 12 cm), necháváme bez zakrácení. V případě délky kolem 20 cm přírůstek seřízneme na patku jednoletého dřeva. Docela mne překvapilo, že sloupcovité jabloně hodlají v Tróji nechat narůst až na výšku 3,5 m - kvůli větší úrodě. Nevýhodou sloupcovitých jabloní zůstává potřeba jejich vyvázání k opoře, i když mi povídali již dva lidé, že je pěstují na podnoži M26 bez opory a prý úspěšně. Jenže pak přijde voda nebo velký vítr a stromek zatížený úrodou se může vyvrátit nebo polámat.

Sloupcovité jabloně táhnou vítězně světem (trochu jsem to předloni čekal, proto jsem si je také vysadil. Ale že tolik vítězně...to jsem nečekal). Každý, kdo je u mě na zahradě viděl, je chce. Kamarád Karel je chodil okukovat už loni a letos nevydržel - a tři v nedalekém zahradnictví koupil. Sonet, Red Spring a Moonlight, vše na M26. Dobře udělal. "Nic jinýho nechci," pořád opakoval a fotil si přitom mé úrodou obtěžkané stromky.





Hosting Blueboard.cz