Zahrádkář Jerome

Instruktáž řezu broskvoní spojená se soutěží v řezu v Mělníku (14. ročník) (16.4.2015)

Mělník 2015

Reflexe zatmění.
(20.3.2015)

Mělník 2015

Vysoká účast.
(20.3.2015)

Mělník 2015

Pan ing. Nezbeda při instruktáži.
(20.3.2015)

Mělník 2015

Pan docent Sus při instruktáži.
(20.3.2015)

Čtrnáctý ročník Instruktáže řezu ovocných stromů, spojené se soutěží v řezu stromů o zlaté nůžky Bahco, proběhl v ovocnářském středisku areálu Školního statku Zahradnické akademie Mělník v pátek 20.3.2015.

Na soutěžící (odhaduji jejich počet asi na čyři desítky) čekaly zákrsky broskvoní. Instruktáž vedl velmi erudovaně a přehledně pan ing. Martin Nezbeda, zejména pokud šlo o dlouhý řez. Po něm přispěl jedinečně názornou instruktáží (i ohledně krátkého řezu) pan doc. ing. Sus. Instruktáž se mi podařilo natočit v dostatečné kvalitě, zatím jsem zveřejnil instruktáž pana Nezbedy (ve dvou dílech):
Video můžete vidět zde (1. díl).
Video můžete vidět zde (2. díl).
Zveřejnění, myslím, přichází ještě včas, neboť broskvoně se nejčastěji řežou v době květu. Musím se přiznat, že dříve jsem broskvoně na zahradě řezal jen krátkým řezem, ale po instruktáži v roce 2013 jsem začal více používat i řez dlouhý. Často totiž člověk narazí při řezu na pěkný silný jednoletý výhon, který má však květy spíše na svém konci. A v tomto případě bychom se při krátkém řezu mohli připravit o úrodu.

Celá instruktáž proběhla ve zvláštní šeré atmosféře - došlo během ní totiž k částečnému zatmění Slunce (93%). Zvláštnost situace podtrhlo i výrazné ochlazení, vždyť sluneční kotouč byl v různých fázích zastíněn po dobu dvou hodin. Filtr na objektiv jsem neměl, ale podařilo se mi zachytit dvojitý odraz zatmění.

Dle informace Martina Makala, který byl letos poprvé jedním z porotců, odpolední soutěž vyhráli mistři řezu z Holovous.




Hosting Blueboard.cz