Zahrádkář Jerome

Fóliovník z plastových trubek - zhodnocení experimentu po první sezóně (10.2.2013)

foliovnik

Fóliovník na sklonku léta... (září 2012)

foliovnik

Fóliovník na sklonku léta... (září 2012)

foliovnik

Fóliovník na sklonku léta... (září 2012)

Zhruba před rokem, na jaře roku 2012, jsem uskutečnil svůj letitý sen - postavit fóliovník z plastových vodovodních trubek. Stručně jsem postup stavby popsal zde.

Poslední dobou jsem dostal několik dotazů ohledně zkušeností, které jsem po roce provozu získal. Těší mne to i z toho důvodu, že milí přátelé zahrádkáři si chtějí podobnou konstrukci sestrojit také.

Nebudu vás dlouho napínat - foliovník se mi opravdu osvědčil a pokud bych se měl rozhodnout znovu, neváhal bych.

Takže teď k detailům: Slabým místem byly na začátku zkoušek sponky, kterými jsem upevňoval fólii ke konstrukci. Přišel velký vítr, fólii strhal (ale jen její část na návětrném místě) a sponky létaly až za plot na ulici. Soused se bavil a sbíral mi je, chodil na ně jako na houby. Vyřešil jsem to jednoduše - vyrobil jsem nové sponky s daleko menším výstřihem části prstýnku - šly sice nacvakávat hůře, ale bylo po problému. Mockrát jsem se zamyslel, jestli by fólie nešla přichytávat nějak lépe, ale na nic jsem nepřišel.

foliovnik

Fóliovník v předjaří... (únor 2013)

foliovnik

Fóliovník v předjaří... (únor 2013)

foliovnik

Fóliovník v předjaří... (únor 2013)

Obavy jsem měl i z toho, co s plastem udělá horké letní slunce, ale nic moc se nestalo. K průhybu hřbetu sice došlo, ale šlo jen o pár centimetrů. K většímu průhybu by docházelo při vyvazování okurek na konstrukci - zejména proto jsem přistoupil k podepření hřbetu hliníkovými tyčemi ze starého stanu, na kterém si k mé nelibosti zlomyslně pochutnaly myši. Co se týče připevnění tyčí, které je vidět na obrázku níže: Zdůrazňuji - nejde mi o estetiku a řemeslnou dokonalost, jen o funkčnost a minimální nárok na čas!

Další slabinou se ukázalo být přichycení dvířek do rámu - hadicová svorka se během léta utrhla a dvířka jsem z nedostatku času prostě přidělal jednoduchým drátěným pantem. Ale je to ohavné a musím to předělat.

foliovnik

Srolovaná fólie... (únor 2013)

foliovnik

Svorky...
(únor 2013)

foliovnik

Podpěra... (únor 2013)

Fólii z pláště konstrukce jsem na podzim shrnul a sroloval podél fóliáku. Půdu jsem vyhnojil a zryl. Dovnitř teď může déšť, sníh, mráz a to je pro půdu jenom dobře. Je to zásadní věc, která se u běžného skleníku většinou udělat nedá. Fólii tento postup vůbec nevadí, jde o kvalitní fólii s dlouholetou životností (snad až 12 let) a mám s ní dobrou zkušenost i z minulého folníku (po 4 letech pružná jako nová).

Sám nechápu, jak je to možné, ale z nedostatku času (ale spíš trestuhodné lenosti) jsem za celé léto nevyzkoušel zalévání fóliáku skrz trubkovou konstrukci...tak snad letos! (Všechny fotografie kliknutím zvětšíte).



Hosting Blueboard.cz