Zahrádkář Jerome

U táty na zahradě (7.3.2012)

ametyst

Dvouleté dřevo zdobí květné pupeny. Naznačen budoucí řez. (Ametyst).
(Suchdol, 7.3.2012)

pupeny

Květný pupen je baňatý. Listový je hubeňour. (Ametyst)
(Suchdol, 7.3.2012)

zmazeni

Rok po dramaticky velkém zmlazení. Jádroviny něco takového ale snesou. (Ontario, M2).
(Suchdol, 7.3.2012)

Vždycky se na pražský Suchdol rád vracím, na zahradu, kde jsem vyrůstal. Loni jsem přijel s motorovou pilou a zmlazoval jsem, přesně jak táta chtěl, již letité (45 let) zákrsky jabloní. Zmlazení bylo skutečně velké, ale přes rok vyrostlo mladé dřevo, za rok bude rodit. Nicméně - ač to tak z obrázku nevypadá, strom je obalen květnými pupeny. Nadechl se zhluboka a žije dál! Později vyfotím strom ještě v květu a potom s úrodou (táta říkal, že není možné, aby zmrzla jako loni :o)!) To se ví, obrázky přilepím i sem, aby bylo na co koukat...sám jsem zvědav, jak vše dopadne.

Na dalším obrázku může Stýblo i Bambulka vidět, jak se liší květný pupen od listového. Květný pupen je na starším dřevu - je to ten baňatý, větší. Listový pupen je na mladém dřevu. Po loňském debaklu je násada skvělá, bude třeba do ní při řezu "sáhnout", aby strom úrodu uživil a jablka nebyla mrňavá (byť v hojném počtu).

Na třetím obrázku, který jsem dnes na Suchdole cvakl, je větev s jednoletými výhony. Na starším, dvouletém dřevu, jsou na plodných trnech květné pupeny, které (snad) přinesou úrodu. Z narostlé štětky (předpokládám) táta nechá jediný letorost - tak, jak jsem naznačil červeně. Nebo půjde ještě trochu níž, na nějaký ten trn. Ale mluvit mu do toho nebudu, čertil by se.

Hosting Blueboard.cz