Zahrádkář Jerome

Rubín v čase předvánočním (10.12.2013)

Rubín podruhé

Rubín - 8 měsíců po řezu vidlice.
(8.12.2013)

Rubín poprvé

Rubín - vidlice s jablkem.
(8.12.2013)

Rubín mám jen na spodních větvích jednoho vysokokmenu, všude na horních větvích již pár let bohatě rodí můj oblíbený Goldstar.

Když se povede rok, tak pohled na zralé Rubíny dokáže nadchnout i po desetiletích. A tak těch pár větví pořád zachovávám a zachovám i do budoucna. A navíc - kdybych se Rubínu zbavil úplně, táta by se na mě asi škaredil - a to má sám už skoro celou zahradu také přeroubovanou rezistenty (a po letošní úrodě si za to blahořečil)!

Před pár týdny se mne již poněkolikáté kamarád Stýblo ptal na řez tohoto - z dob dřívějších - jablka desetiletí, protože ho na zahradě má, a nejen on. A já si na něj vzpomněl, když jsem se před pár dny kochal pohledem do odhalených korun jabloní a sledoval, co se během vegetace odehrálo (mimochodem, je to jako číst detektivku, tedy nejméně!).

Rubín potřetí

Rubín - naznačení příštího řezu.
(8.12.2013)

Spodní větve Rubínu totiž směřovaly výrazně k zemi a jejich přírůstky proto nebyly nijak velké - ale o to čitelnější. Skočil jsem pro foťák a udělal pár fotek, abych je Stýblovi poslal - tady jsou.

Na jaře při řezu se často nacházejí mezi letorosty vidlice - se ztlustělou částí, kde rostlo jablko. Na prvním obrázku je vidlice i s neočesaným jablkem.

Na druhém obrázku je dobře vidět jarní řez - jedna větvička s květným pupenem na konci byla ponechána (zelená šipka) a druhá z vidlice byla zkrácena (červená šipka). Přes léto toho moc nenarostlo, ale došlo k vytvoření květních pupenů - letos se mohu těšit.

Na třetím obrázku lze rozpoznat další podobnou vidlici a její úpravu letos na jaře (opět šipky) a naznačení řezu příští rok na jaře (červené čárky).

Samozřejmě, jde o detail a ten by neměl zastínit další podstatné kroky řezu Rubínu - vyříznutí celých větví tam, kde je moc husto či řezat tam, kde je dobré zmladit. Vlastně lze v případě nedostatku času či u příliš objemných korun řešit řez právě jen vyříznutím několika větších (celých) větví. Nebo jak říká táta - než řezat špatně, tak raději vůbec.

Přeji klidné Vánoce a těším se na jaro, až budu řezat Rubín - a to těšení na jaro vám přeji také.



Hosting Blueboard.cz