Zahrádkář Jerome

Hrách a klacky (9.6.2015)

hrach

Klacíky jsou např. z vrby.

hrach

Klacíky, držící hrách vzpřímený.

Před dávnými lety jsme na zahrádce sváděli tuhý boj s vlezlým bažantem, který nám decimoval výsadby hrachu. Dokázal zasazený hrách snad vyčenichat pod zemí, i když byl pečlivě zahrnut půdou a nikde nebyl vidět.
První věc, která pomohla, bylo zakrytí záhonu po výsadbě starými záclonami (bylo to v době, kdy byla bílá netkaná textilie ještě věcí neznámou). Po vzejití rostlinek pomohl a velice se osvědčil další vynález - napíchání asi půlmetrových klacíků mezi řádky hrachu. Klacíků bylo na jaře vždy po ruce dost - ať z ořezaných větví ovocných stromů po zimním řezu nebo - a to bylo ještě lepší - proutí z ořezaných vrb nebo keřů svídy.
Je pochopitelně úplně jedno, z čeho klacíky pocházely, hlavní bylo, že bažant se v nich cítil jako pták v trní a svých záletů na naše záhony zanechal. Stejná opatření děláme dodnes. Má to totiž ještě jednu výhodu, hrách se klacíků přidržuje a roste krásně rovně vzhůru. Bez opory hrách polehává a je pod ním vlhko, což přitahuje škůdce (např. plzáky) a choroby. S klacíky je výsadba hrachu krásně vzdušná, prospívá a dobře se sklízí.




Hosting Blueboard.cz