Zahrádkář Jerome

Pěstování brambor pod posekanou trávou. (26.5.2016)

hrach

Pokryto asi 20cm vrstvou trávy, znovu zalito.

hrach

Zalito, začínám pokrývat trávou.

hrach

Položen kartón, vysazeny brambory.

hrach

Kompost na posekaném trávníku.

Před dvěma týdny nás přijelo navštívit kamarád Stýblo a s očima navrch hlavy nám se vzrušením líčilo, jak si zasadilo brambory a zasypalo je travou. Teď už jen občas trávu přisypá a bude mít po čase brambory bez práce. Docela mne tím zaskočilo. Zaskočilo, protože předběhlo. Chtěl jsem brambory tímto způsobem zasadit už dávno, před lety, ale zůstalo jen u řečí. Na jůtůbku a nejen tam jsou totiž videa, kde pěstitelé dokazují, že to jde - pokrývají vysazené brambory hlavně senem, slámou a někdy pod to ještě pokládají kartón. Bude možno použít i čerstvě posekanou trávu?

Pocit zahanbení Stýblem u mne přetrvával vícero dní a vyústil v rozhodnutí kamaráda následovat. Týden po Stýblově návštěvě jsem posekal vyměřený pruh trávníku tak, aby se na něj vešlo 16 brambor. Trávník jsem nejprve pokryl kompostem, aby brambory netrpěly podvýživou. Osm brambor jsem pokryl kartónem, aby ukáznil plevel a osm nechal bez kartónu. Do kartónu jsem udělal v místě uložení brambor otvory, aby růstu brambor nekladl odpor. To rozdělení na kartónovou a bezkartónovou zónu mému pokusu dodalo výrazný vědecký náboj, vsadím se, že něco takového Stýblo nenapadlo. Ale jedině tak zjistím, jestli kartón dává nějaký viditelný smysl.

Kartónovou i bezkartónovou část vědeckovýzkumné plochy s vysazenými naklíčenými bramborami ze sklepa jsem pokryl asi dvaceticentimetrovou vrstvou čerstvě nasekané trávy. Zaléval jsem jak před pokrytím, tak po pokrytí travou.

Jak jsem zvědav, co se bude dít dál! Předpoklad je, že brambory po dvou týdnech prorazí pomalu se sléhající vrstvu trávy a já začnu opatrně přihazovat další nově nasekanou. Asi to vše vypadá komicky, ale dlouho mi zkrátka vrtá hlavou, jestli lze tímto jednoduchým způsobem brambory pěstovat - většinou má totiž člověk posekané trávy dostatek a je škoda ji nevyužít. Zkompostovat se dá i poté, co se využije na brambory. O dalším vývoji vás, milí zahrádkáři, budu informovat. A to i v případě, že můj "vědecký" pokus nedopadne dle mých představ!

29.5. Poznámka po jednom týdnu od výsadby: Dnes byl na bramborovém záhonku klid. Tráva se výrazně seschla, tloušťka vrstvy pod 10 cm. Obava kamaráda Luboše, že tlející tráva budě "topit", jako na kompostu a poškodí zasazené hlízy, se naštěstí nepotvrdila, pod vrstvou je chlad. Po prorůstání brambor na povrch ani stopy, ale na to je příliš brzy. Včera se zastavilo i Stýblo, aby mne odvezlo na oslavu narozenin Trhačovy manželky Dáji. Ukázal jsem mu bramborový záhonek a z něj vypadlo, že ono dalo pod trávu také kartón, ale brambory položilo na něj, aniž by do něj udělalo otvory. Prý ať si brambory poradí. Takže máme další způsob výsadby (již třetí), který bude zajímavé sledovat...

5.6. Poznámka po dvou týdnech od výsadby: Na bramborovém záhonku podezřelý klid. Zatím nic nevylezlo, ale ani jsem to nečekal, stále je brzy. Nevydržel jsem a odhrabal seschlou trávu nad třemi bramborami. Tvářily se přátelsky. Všechny jsou v pořádku, pustily kořínky. Trávu jsem zpět nastlal, od jedné brambory vyhnal početnou drzou skupinu mravenců i s kuklami. Neuvěřitelně vzrušující pokus.

13.6. Poznámka po třech týdnech od výsadby: Pořád nic. Tráva se slehla tak, že jeden brambor byl trochu vidět. Záhonek jsem z toho důvodu pohodil několika centimetry čerstvě nasekané trávy.

20.6. Poznámka po čtyřech týdnech od výsadby: Vyrostla první brambora!

27.6. Poznámka po pěti týdnech od výsadby: Další brambory nerostou. Stýblovi jich vyrostla asi polovina. Vyhrabal jsem několik spících brambor a hle - většinou se namnožily...místo jedné jich pod trávou bylo víc (malých - kolem 2cm)...prostě přirostly k té jedné zasazené. U jiných nevyrostlých brambor byly uhnilé vršky klíčků, z čehož usuzuji, že počáteční 20 cm vrstva trávy byla příliš vysoká. Příště bych dal poloviční a další přihazoval až naroste nať. Všechny nevyrostlé brambory jsem obnažil tak, aby jejich vršek tráva nepokrývala.

30.6. Poznámka: Obnažené brambory rychle pouštějí klíčky a rostou.

hrach

Vítězná brambora.

hrach

Pochmurný pohled...

13.7. Závěr: Pokus neskončil úspěchem. Uspokojivě vyrostla jen 1 brambora (ta z těch, co nebyly připokryty kartónem), ostatní sice začaly růst, ale víceméně stagnují. Stýblovi vyrostla zdárně asi polovina vysazených brambor (pokryl půdu pod bramborami kartónem, ale přihazoval méně trávy častěji). Sázel je ale asi o 1 - 2 týdny dříve. Podstatná bude patrně výška nastlané posekané trávy - měla by být nižší (5 - 10 cm???) a postupně zvyšovaná - vždy, když se seká tráva (po 5 cm???). Sklizeň z mé jedné úžasné brambory ovšem ještě později nafotím a přidám sem na konec článku. Jako bonbónek.
Do návštěvní knihy mi napsal Vlastimil velice pohoruhodný příspěvek:" Já podobný pokus dělal již před léty a to velice úspěšně. Položil jsem několik brambor pouze na trávník vedle skleníku a přihazoval posečenou trávu, kterou jsem vždy zatížil trochou hlíny, aby vítr trávu neodfoukal. Výsledek byl překvapivý. Při sklizni jsem vyhrabal veliké brambory a navíc naprosto čisté, jako by v půdě vůbec nebyly..."
Tak to rozhodně stojí za pozornost. Vtip je v tom zatížení trochou půdy. Patrně. Měl bych se držet jabloní, ale příští rok jdu do brambor znovu, vysadím je dřív, budu přihazovat méně silné vrstvy trávy a zkusím i Vlastimilovu metodu. Nakonec, je to celé docela bžunda... Ale tak nevědecky by se bramborový vědec vyjadřovat neměl, hrome.





Hosting Blueboard.cz